Tilbake til Smått om Ski

ØB skriver 24.06.1960 blant annet at St. Hanskvelden opprant med et veritabelt «kjempebål» i Ski kommuneskoger, nærmere bestemt på Sotåsen (også kalt Grubbeåsen eller Gruveåsen) som ligger på grensen mellom Ski og Enebakk – vest for Bindingsvann. 

Og nettopp fordi brannstedet lå så langt unna bebyggelsen, ble det årsak til en del misforståelser. Røyk var riktignok blitt sett allerede ved middagstider, men brannmeldingen kom først til Ski ved 16-tida, og da var også den villedende. Meldingen gikk ut på at det brant i skogtraktene omkring Slora på Langhus. Det finnes som kjent også et Slora ved Langen. 

Da misforståelsen omsider ble oppklart, kjørte brannbilen fra Ski skogsbilveien om Siggerud og fram til Klemma gård, hvor brannmateriellet ble lastet av. 

Det ble et fryktelig slit for brannmannskapene som måtte bære slanger og motorbrannsprøyter inn i det ulendte terrenget – nær innpå en times marsj fra Klemma gård. Det ble lagt ut 1 kilometer med slanger fra Skrivertjern, hvorfra tre små pumper hver pøste 200 liter vann i minuttet på varmen. Senere kom også en 600 liters pumpe til. Til etterslukkingen ble det rekvirert ytterligere 35 slanger fra Ski.

Det ble også rykket ut fra Enebakk og Kastellet i Oslo, slik at brannmannskaper og lensmenn fra både Ski, Enebakk og Oslo var til stede. 

En rekke frivillige ungdommer gjorde en stor innsats ved å banke ilden med grener og andre redskaper. Men det blåste en del sønnavind, så ilden fikk godt tak i den knusktørre underskogen. Det begynte å brenne i toppene på trærne og flammene bokstavelig talt hoppet 10–20 meter bortover. Etter hvert spredte ilden seg, og det ble antatt at fra 150 til 300 mål skog ble ødelagt – den største skogbrannen i Ski i nyere tid. Skogbrannsjef Arne Karlsrud fant det tilrådelig å rekvirere hjelp fra HV som rykket ut, og HV rekvirerte igjen lottene til å stå for matforskyningen til slukningsmannskapene.

Brannen var under kontroll ved 20-tiden, men lottene var på post til langt over midnatt, og slukningsmannskaper var på plass hele natten. St. Hansdagen pågikk fremdeles etterslukkingsarbeidet. 

Bare en helhjertet innsats fra samtlige brannmannskaper gjorde at skadene ikke ble større. Brannsjef Kåre Ellefsen ga telefonbetjeningen i Ski lovord for den intense telefonformidlingen. Ellefsen minnet for øvrig om at når brannsirenen blir satt i gang i Ski, betyr det at det er et øyeblikkelig behov for frivillige mannskaper.

Navnet Sotås kommer nok av den store skogbrannen, antagelig forårsaket av linjearbeidere sommeren 1960. Brannen medførte også at spesielle botaniske arter og insekter etablerte seg i området.

Se mer: Kalender 2024.