Familien Huseby, far og brødrene Huseby, Gunnar, Asbjørn, Erling, Trygve og Johannes, startet Ski Mekaniske Verksted i 1920 i sydenden av tomten der Ski Storsenter nå er. Bygningen ble oppført av gammel murstein fra rivningen av Cirkus Verdenstheater i Oslo.
Ski Mekaniske Verksted

Bedriften produserte kjøle- og fryseanlegg til skip, anlegg og husholdninger. De utførte også reparasjoner på kjøleanlegg på skip, og oppdragene kom derfor fra hele verden. Den Norske Amerikalinje var blant de største kundene. De norske skipsrederne Wilh. Wiihelmsen og Klavenes var kunder.

Brødrene utviklet tidlig en moderne bedrift på ett høyt teknisk nivå. Sammen med NSB og Grubernes Sprængstoffabriker var Ski Mekaniske verksted de viktigste og største arbeidsplassene i Ski de første 30 årene etter krigen. Det ble også produsert utstyr til kjøle- og fryseanlegg som ble leid ut til vanlige forbrukere. Kjøleskap og frysebokser var ikke vanlig inventar i norske hjem de første 10 – 15 årene etter krigen. I Ski var det flere fryseanlegg hvor den halve -, eller hele grisen og annen lettfordervelig føde, kunne plasseres i et betryggende antall kuldegrader. Hjertet i en kjøle- og frysemaskin er den elektrisk drevne kompressoren. Ski Mek. Verksted produserte kompressorer fra 1 og opptil 90 hestekrefter. Dette sammen med produksjonen av kjølesystemer, kabinetter og skap, utgjorde hovedandelen av det som ble produsert ved bedriften i Ski.

I 1957 hadde bedriften 200 ansatte. Av disse var 150 ansatte i Ski, men de hadde salg, service og delelager flere steder i Norge og i Gøteborg. Egne montører reiste rundt i verden, blant annet til Japan for å bistå verftene der med installasjoner. Det var flere bedrifter i Ski som var underleverandører til Ski Mek. På 1950-tallet drev Mekken også en iskremfabrikk i kjelleren i Holmengården. 

I 1976 flyttet bedriften til industrifeltet på Ellingsrud. Den opprinnelige bygningen ble kjøpt av Ski kommune og ble blant annet brukt til brannstasjon. Bygningen ble revet i 1994. 

I kolonialforetningene ble det også mer og mer vanlig med kjøledisker og frysefasiliteter. Det samme gjaldt serveringsbedriftene. I tillegg til å levere til disse, produserte Ski Mek. Verksted også kjøleskap og frysebokser til bruk i husholdningene. Utviklingen og salget av kjøleskap og frysebokser til bruk i de tusen hjem, økte i takt med velstandsøkningen. De ble etter hvert allemanns-eie.

Konkurransen fra utlandet økte kraftig i 1970- og 80-årene, og produsenter i Sverige, England, Tyskland og USA tok over markedet. Ski Mek. trappet langsomt ned i et synkende marked, og nedleggelsen var et faktum i 1996.

Se mer: Kalender 2019,
Follo Avis, Roald Smedbakken