Ski kommuneskoger, med full støtte fra ordfører og kommunestyret, startet sommeren 1961 et eksperiment med å gjødsle den 200 da store Starrmosan i Krokholmarka med grisemøkk. 

Starrmosan var en dyp, næringsfattig myr hvor skog ikke ville vokse. Før grisemøkkforsøket hadde Grubernes Spængstoffabrikker drevet med å sprenge grøfter i myra med dynamitt, for å få ut vannet. Men dette ble totalt mislykket, da torva falt ned i grøftene igjen etter at salven var avfyrt. Skogsbestyreren ville ha skog på myra! 

Kommuneskogene inngikk kontrakt med Bjørn Øverbø på Fjeldsæter gård om at han skal få tømme sin gjødsel fra 500 gris i 15 år, mot at han betaler kr. 10.000,- til 700 meter vei fra Høykrokholveien/Franskeplassen til Starrmosan. Veien ble bygd og tømmingen startet sommeren 1961. De første lassene ble tippet inntil Høykrokholveien på Krokholmosan, resten havnet på Starrmosan. 

Eksperimentet var det første i Norges land, og ble befart av både regionale og nasjonale fagfolk samt formannskapet. «Vil ikke bøndene ha grisemøkka på jordene sine?» hadde fylkesskogmester Lassen bemerket på en befaring. Nei, var svaret fra bonden, og ikke minst lukta (ammoniakk) var et stort problem. 

Gjødsla var flytende og ble fraktet i tankbiler og åpne lastebiler med høye karmer. Lukta langs Enebakkveien var stram under 

transporten da det ofte skvulpa over, og oppe i skogsveien ble det verre. 


Tanken var å deponere gjødsla lengst mulig fra folk, og rundt Starrmosan bodde ingen. 

Hvordan gikk det? Frakt og tømming av grisemøkk pågikk i fire-fem år, til grisefarmen ble nedlagt. Men, ingen skog, utenom en del 
bjørketrær, vokser på Starrmosan eller Krokholmosan. Det ble for mye næring. Men meterhøye brennesler, som liker slike næringsrike gjødseldynger, råder fortsatt grunnen på flere steder – 60 år etter eksperimentet. Starrmosan ble omdøpt til Grismøkkmosan. 

Myrområdet vil bli liggende inne i den kommende Østmarka Nasjonalpark. Nesten rart å tenke på med dagens kunnskap – en kjempesvær miljøskandale får nasjonalparkstatus! Men lukta er heldigvis borte!

Bildet er fra Østlandets Blad 7. juni 1961: «Ski kommuneskoger gjødsler 200 mål myr med grisemøkk. Ordfører Erling Rønneberg og skogsbestyrer Haldor Hildre hadde god tro på eksperimentet» – for et eksperiment var det i høyeste grad – og unikt i Norge! Her står de i første ladning med møkk! Alt velsignet av kommunestyret.

Se mer: Kalender 2024.