Posten ligger på en forhøyning i terrenget – en gravhaug. Ser vi oss rundt, vil vi finne to til i umiddelbar nærhet. Disse føyer seg inn i en rekke av gravhauger langs østsiden av Holstadmarka.

Rundt dette området finner vi gårdene Finstad, Halstad, Kjølstad og Holstad, alle gårdsnavn som ender på -stad, og det er naturlig å knytte gravhaugene til disse. Nyere forskning viser at stad-navn stammer fra 700-tallet (yngre jernalder), men også at gårdene kan være ryddet så tidlig som i eldre jernalder (ca 500 f.kr. – 600 e.kr.).

I jernalderen ble det vanlig (i motsetning til i bronsealderen) at gravhaugene ble lagt i tilknytning til gårdsanleggene. Jo mektigere en bondehøvding var, jo større ble gravhaugen etter ham, og jo flere gravhauger, jo større og mektigere gård.

Ved Søndre Finstad ble det på 1990-tallet åpnet en gravhaug i forbindelse med ny trasé for jernbanen. Dette viste seg å være to graver over hverandre. Den underste var en kvinnegrav med flere verdifulle gjenstander.

Gravhaugen vi nå står på, ligger ganske langt fra eksisterende gårdsanlegg. Det er derfor naturlig å tenke at det kan ha ligget enda en jernaldergård her, men at den ble lagt øde (f.eks. i svartedauen?).