Posten ligger på en gammel bygdeborg. Bygdeborger er fjell- og åstopper som det er anlagt murer og forskansninger på. Det er påvist ca 300 slike forsvarsanlegg rundt om i landet.

Denne er en av en rekke forsvarsbygg i Follo. I vår kommune er det hittil funnet rester etter to: borgen ved Skotbu stasjon og denne ved Granerud.

Borgbyggerne har her hatt en lett oppgave. Platået vi står på faller bratt mot alle kanter, unntatt mot nord. Der finner vi en mur, ca to meter bred og 25 cm høy, som utgjør forsvarsverket i den retningen. Denne muren har nok også vært fundamentet for store palisadeverk av tre. Når spisse stokker stakk langt utenfor murverket ble borgen vanskelig å innta for angripere.

Det er gjort få funn som kan tidfeste dem nøyaktig, men en regner at flertallet av borgene i landet ble oppført og brukt i folkevandringstiden (ca 350–550 e.k.). Da var det en urolig tid i landet. Væpnede krigerflokker streifet om i Sør-Norge på leiting etter jord å dyrke og steder å slå seg ned.

Det er grovt sett to typer borger: forsvarsborger og tilfluktsborger. Denne ved Granerud tilhører de siste. Både beliggenhet og størrelse tilsier det. Det ser ut til at den kunne være bygd med tanke på å romme mesteparten av befolkningen i bygda under overfall. Den er også plassert på en åstopp som ikke kunne sees fra ferdselsveiene gjennom bygda. Men fra selve borgen var det vidt utsyn, og vaktposter ville lett oppdage varselbål fra varder i nabobygdene nord og vest i Follo. På den måten ble bøndene varslet når det var fare på ferde og kunne komme seg i sikkerhet bak palisadeverket på borgen.