Mystikk og overtro i Oslomarka 24.04.2024 kl 19:00

Mystikk og overtro i Oslomarka 24.04.2024 kl 19:00

Publisert av Arne Tungen den 04.04.24. Oppdatert 11.04.24.

For 150 år siden kunne du treffe på både huldrer og nisser i Oslomarka – i alle fall ifølge sagn og historier fra den gangen. Og var man riktig heldig – eller kanskje uheldig – kunne man også få besøk av et gjenferd i seterstua, på husmannsplassen eller ved tømmerhoggerbålet. I foredraget forteller Even Saugstad blant annet om Troll-Eli på Myrsetra, fandens lykteskinn ved Nøklevann, gjenferdsgravfølget ved Vangenveien og mystiske luftspeilinger ved Kløftetjern. Andre smakebiter fra boka blir om nissen på Nuggerud, huldra ved Trollvann og om gjenferder på Losby. Vi tar også turen til De Dødes Tjern og får høre om tidligere tiders signekarer – datidens «Snåsamenn». De fleste historiene er fra våre oldeforeldres tid, men også noen viser uforklarlige hendelser i dagens Oslomark. Even Saugstad ga i 2017 ut boka «Mystikk og overtro i Oslomarka». Han drev i 11 år serveringsstedet Sandbakken i Østmarka og har tidligere skrevet en rekke bøker med tema friluftsliv og lokalhistorie.

Boka «Mystikk og overtro i Oslomarka» er skrevet av foredragshoderen og vil være mulig å kjøpe i forbindelse med foredraget. Mer om boka kan du lese her.

Filmen «De dødes tjern» blir også omtalt i foredraget, og du kan høre podkast med prat om dette temaet. Foredragsholder og forfatter Even Saugstad i samtale med Kyrre Holm Johannessen på Postkontoret, Tøyen, 26. mars 2018, i podkasten «Rekomandert».