Lørdag 3. desember kl 11, Ski Historielag inntar Ski middelalderkirke

Benytt denne muligheten til å bli kjent med din lokalhistorie omkring Kontra og Ski middeladerkirke.

Lokalhistoriker Birger Fossum, oppvokst i Ski og tidligere sogneprest i Trøgstad, kåserer og guider oss gjennom lokalhistorien

Litt om konteksten - lokalhistorien omkring Kontra og Ski middelalderkirke

Antakelig var det her opprinnelig en trekirke, men før det igjen trolig en samlingsplass i førkristen tide som møtested, med ritualer og konkurranser. Gravhaugene ligger tett på raet og omkranser dette historiske Vinterkirkekirkebygget fra førmiddelalderen. Den gang messet presten på latin, folk kunne ikke lese, det var jordgulv, oljelamper, lysglugger og ingen sittebenker slik vi kjenner det i dag, kun sittebenker langs veggene for gamle.  Nærmest vegg-i-vegg med kirken etter hvert skjenkested, ølbrygging var påbudt på gårder med noe størrelser, i nyere tid var også spritproduksjon lovlig – nærmest ønsket som lokalindustri. I hele tatt beskrives området ved Kontra og i kirkens umiddelbare nærhet som et sted med villskap, drukkenskap og umoral. Senere kom behovet for at allmuen kunne lese – slik at menigheten var i stand til å lese salmeversene.

Lørdag fortsetter vi vår lokalhistorie fra medlemsmøtet 29. nov. der bonden på Rullestad, Christian Sundby, kåserte om Rullestad – en gårdshistorie utenom det vanlige, og som strekker seg langt tilbake gjennom middelalderen med svartedauen til vikingtiden. Christians kåseri viste en ufattelig mengde interessant lokalhistoriske fasetter i dette bygdesamfunnet vårt, og han har gjort en formidabel jobb med å samle og tilrettelegge alt dette stoffet.

Det er spesielt interessant å fortsette med Ski middelalderkirke og dens omgivelser som var et lokalt maktsenter ved siden av Rullestad, men også ned til enkeltsliterne som oppebar selve livsgrunnlaget for livet i middelalder frem til nyere tid.

Bokpakke 2016 til medlemmer
Lørdag har vi også med bokpakken (gratis) for 2016 til medlemmer som ikke allerede har hentet + salg av ekstra eksemplarer av kalender 2017, Follominne 2016 og Terje Schous flotte og interessante bygdebok i to bind. Vi har også igjen noen eksemplarer for salg av Motstand og matauk da krigen kom til Kråkstad og Ski.

Førstkommende torsdag, fredag, lørdag og søndag fra ca kl 12 – til 16 i Ski storsenter,  salgsstand og utdeling til medlemmer. 

Ustvedthuset på Waldemarhøy – tirsdag  6. og 13. desember kl 11 – 16 kontoret er åpent, kaffe m.m. Utlevering av bokpakken og salg.

Norli bokhandel i Ski storsenter selger lokalhistorisk kalender 2017, årboken Follominne 2016, Bygdeboken og Motstand og matauk.

 

Tirsdag 29. november kl 19 medlemsmøte i Ski bibliotek.

Kveldens program:
1: Utdeling av årets bokpakke.   
2: Filmkavalkade 2016.
3: Rullestad gård.

Gårdbruker Christian Sundby vil guide oss i historien til dette flotte gårdsbruket i Ski. Rullestad har sine stolte aner tilbake til middelalderen.

Historien sitter i veggene; var det i finstua her jernbanen til Ski ble avtalt?

Glimt fra praktgården Rullestad enkesete og maktsenter. Dette blir garantert interessant – med lokalhistorie på sitt beste. Christian har i en årrekke vært medlem i historielagets styre, han har hatt ledelsen i og deltatt i flere utvalg og medforfatter i Motstand og matauk.

Knut Falla og UstvedthusetFilmkavalkade 2016 - historielagets komité for foto og film har satt sammen en flott kavalkade for 2016. Vi får tilbakeblikk på hendelser så langt i år.

Komiteen teller hele 7 deltakere med foto-interesse på forskjellige områder. Komiteens leder Grunde Vale forteller at det fortsatt er plasser ledig for fotointeresserte rundt bordet. Den viktigste kvalifikasjonen til og delta er: interesse.

Ja, selvfølgelig blir det pause med sikringskost – fersk Dagbokringle og kaffe. Kr 40.

Kanskje årets viktigste – utdeling av årets bokpakke 2016!

  • Kalenderkomiteens "lokalhistorisk kalender 2017"
  • Follominne årbok 2016
  • Bygdebok i 2 bind av Terje Schou

Bokpakken er gratis, dvs den er bygget inn i årskontingenten for inneværende år 2016.

VIKTIG: Det er fint om du kan komme på medlemsmøtet og hente din bokpakke, det vil lette styrets arbeide og kostnader med distribusjon. Du kan også hente årets bokpakke på historielagets kontor i Ustvedthuset – Waldemarhøy de 2 første tirsdagene 6. og 13. i desember fra kl 11 til kl 17.

Bygdeboken og presentasjon av forfatteren Terje Schou.
Terje SchougTerje har tidligere vært styremedlem i historielaget og han har forfattet og vært redaktør for flere bygdebøker, 2 større kildeverk og medarbeider for Gamle norske kart. Han er født i 1943 og utdannet lektor og cand.philol med historie som hovedfag. Han var vitenskapelig assistent ved Norsk lokalhistorisk institutt 1972–1978. Deltatt på arkeologiske utgravninger i 1960-årene for Universitetets Oldsaksamling. Flere vil også kjenne ham som lektor ved Ås videregårende skole.

Bygdeboken var et bestillingsverk av Ski kommune i 1980-årene, og historielaget har nå overtatt kommunens beholdning. Vi vil dele ut dette praktverket til våre medlemmer. Det er trolig flere som allerede kanskje har disse 2 flotte lese- og oppslagsverkene av Terje, men ett ekstra eksemplar er en fin julegave.

Medlemspris for ekstraeksemplarer til salgs i historielaget:

Fin julegave til nabo og venner som har alt:

  • Kalender 2017 kr 100.   
  • Follominne 2016 kr 150.  
  • Bygdebok kr 0.
  • Motstand og matauk Kråkstad og Ski 1940–47 kr 150.

Salgssteder til publikum:

  • Norli bokhandel i Ski storsenter
  • Ski bibliotek.


Det er ikke medlemsrabatt hos Norli og biblioteket.

Flere gode venner av historielaget – forretninger i kommunen - selger kalender 2017.

Vi sees tirsdag 29. november kl 19 i Ski bibliotek.

Allerede fra kl 18.30 kan du få din bokpakke!

 

Lørdag 12. november tur til Hafslund Hovedgård

Vi skal på innendørs omvisning i ærverdige Hafslund hovedgård. Deretter til omvisning, kåseri og lunsj i Borgarsyssel museum.

Vi har tidligere besøkt Hafslund hovedgård, men kun på utendørs omvisning i dette praktfulle herskapelige anlegget fra en svunnen tid – nå skal vi tilbake til 1700-1800-tallet den gang herskap og tjenere var noe helt annet enn i dag. Hovedgården ligger fornemt tilbaketrukket mellom høye lindetrær og får stor oppmerksomhet fra veifarende. NRK viste i 2001stedet med et besøk av Toppen Bech, men nå er det altså vår tur til å tre over dørterskelen.

Programskisse:
Kl  09:30  fra Ski, p-plassen  i Kirkeveien ved Waldemarhøy.
Kl  11:00  Omvisning Hafslund, innendørs
Kl  12:15  Lunsj Borgarsyssel museum.
Kl  13:00  Kåseri,  ca  Carl-Einar Kure, Sarpsborgs historie.
Kl  13.45  Omvisning i museet, innendørs.

Påmelding
Påmelding senest torsdag 10. november til Martin på telefon 918 43 185.

Deltakerkostnad:
Pris enkel lunsj + adgang/omvisning ca kr 250. Historielaget tar kostnadene på faktura og kommer tilbake med betaling slik at vi slipper dette under selve besøket.

Planen er også at vi skal besøke det hemmelige krigshovedkarteret til tyskerne som ligger skjult i museets område.

 

Tirsdag 4. oktober besøker vi stortinget

Stortingsrepresentant fra Ski Gunvor Eldegaard møter oss ved Stortinget, og hun gir oss en guidet omvisning i denne ærverdige bygningen, selve pantet på demokratiet her til lands. Gunvor er medlem i Ski Historielag.

PÅMELDING ! På grunn av rutiner for besøkende i Stortinget er det avgjørende nødvendig med forhåndspåmelding. Påmelding til telefon 928 40 244, ring eller send gjerne en tekstmelding. Detaljer om tidspunkt – tilbakemelding med sted og tid fredag / lørdag.

 

Lørdag 8. oktober 2016 fra kl 12 kultursti på Kråkstad

Kulturstikomiteen inviterer til tur med innlagt dugnad, kaffe og sikringskost.

Vi møtes ved Kråkstad kirke kl 12 og rusler kulturstien frem til Prestegårdskogen, ca 3 km.

Vi kan glede oss over at Prestegårdskogen er ryddet, dvs ikke lenger skog, men åpent lende. De ærverdige gravhaugene og den flotte steinringen ligger og bader i sol men delvis dekket av kvist. Formålet med turen er foruten det historiske: å rydde en del av området for kvist slik at dette flotte historiske minnesmerket trer frem. Ta med hansker og sitteunderlag. Sol og godt vær er bestilt.

 

Fredag 23. september kl 11 i Ski Kino

Vi starter kl 11 -- med kaffe og sikringskost

Bilde fra Kongens neiInnimellom om vårt lokalmiljø under krigsårene Kl 12 - journalist og forfatter Alf R. Jacobsen vil guide oss om de dramatiske hendelser i aprildagene i 1940 og kongens avgjørende NEI til den tyske sendemannen.

Deretter viser vi den kritikerroste filmen ”Kongens Nei”  

OBS: Avgift kr 90 (kinobillett) Dette kan du bare ikke gå glipp av!

 

Søndag 28. august til og med søndag 11. september lang kulturminnedag

1: Søndag 28. august ”åpning” i Bøndenes Hus i Ski (Fra sentrum i Ski: Opsandveien inn til høyre etter Ski middelalderkirke, og en av de første bygningene på høyre side, se stort skilt).

2: Fra mandag 29. august flyttes utstillingen til Ski Kunstforenings galleri i Ski Rådhus og blir stående her til og med søndag 11. september. Det betyr at du har anledning til å besøke flere ganger, kikke på mønstre, farger og ideer.

Kulturminnedagen i år 2016 er i samarbeide med Ski Kunstforening, Ski Bygdekvinnelag og vi – Ski Historielag. I fjor var vårt  tema ølbrygging og hjemmebrent som kulturbærer, nå i år noe annet.

For en tid tilbake gikk det ut invitasjon til våre medlemmer:  finn frem gamle strikkede ting…. Tilslutningen har vært overveldende, og takk til alle som har bidratt med kofter, jakker, votter, barnetøy, brudekjole, kjoler, gensere, kunstferdige grytekluter og mye mer i utallige flotte mønstre, gode fargevalg  og mange fine teknikker!

Fortsatt er vi sikre på at det ligger flere gjemte skatter som du kanskje har med deg når du besøker utstillingen.

PROGRAM

ÅPNING: Søndag 28. august på Bøndenes hus i Ski under ”bondens dag” kl 11 – 16.

Vi får se bredden i strikketradisjonene her i bygda. Utstillingen åpnes av ordfører eller vara ved 12 tiden.

Håndstrikkingen spenner fra enkle til kompliserte og kreativedesign og metoder og vi får også et inntrykk av kreativitetsmulighetene via bruk av håndstrikkeapparat. Flere av de mange bidragsyterne, strikkere og utstillingskomiteen vil være tilstede og slår gjerne av en prat om dette urgamle tradisjonshåndverket vi er stolte av.

Tirsdag 30. august, i Rådhusets vestibyle, kl 18.30 (Ski Kunstforenings galleri) til et levende kåseri:

Vi møter med Kari Hestnes og Per Svendsen.

Forfatter og desesigner Kari Hestnes guider oss gjennom hennes mange bøker. Bøker som har gledet sitt publikum om garn, fargeglede, kreative strikkemønstre og teknikker. Hun har bøker med for salg og signering.

Det er Kari og Per som ligger bak det kjente garnet ”Du store Alpakka” og som har sitt opphav i Peru. Kari og Per har etablert og driver skole for lokale barn i fjellheimen. Dette vil de helt sikkert komme inn på under kvelden. Det blir selvfølgelig anledning til å snakke med begge.                                       Kaffe og kringle i pausen (kr 40).

Tirsdag  1. september, , i Rådhusets vestibyle, kl 18.30 (Ski Kunstforenings galleri) til et spennende kåseri:

Kunstner og husflidskonsulent Kristine Fornes tar oss gjennom temaet fra sau til garn, hun spinner, strikker og forklarer.

Kari HestnesFornes har en stor kunstproduksjon bak seg, og er til daglig også konsulent for Norges Husflidslag. Hun har stilt ut verker på Høstutstillingen i Oslo.

Hun har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen med hovedfag tekstil, Kunsthøgskolen i Oslo, Statens Kunstakademi – grafikk, Kunstformidling for barn og unge – Universitetet i Tromsø. Kristine er jurymedlem til Høstutstillingen i Oslo. Dette blir en interessant kveld.                         Kringle og kaffe (kr40).

Torsdag 8. september, , i Rådhusets vestibyle, kl 18.30 (Ski Kunstforenings galleri) hemmeligheten med redesign: rosemaler, strikker, designer, redesigner Vivian Grieg Teisner

Vivian Guider oss i det spennede temaet redesign bl.a. med bruk av strikkede ting. Hun har bak seg enVivian Grieg Teisner masteravhandling i tradisjonskunst – ornamentikk og arkitektur / rosemaling. Hun er foreleser ved Høgskolen i Telemark på fagfeltet rosemaling. Hun har dekorert et bord som står i statens representasjonsbolig / statsministerens bolig, og bordet ble utlånt til en stor utstilling om rosemaling på Notodden i 2015.

Vivian representerer nyskapning innen rosemaling noe som kommer klart til utrykk når hun leker seg og gjør redesign og strikking til en kunstart. Dette er spennende nyskapningsarbeide. Akkurat nå har Vivian vært dommer i rosemaling på Dyrskuet i Seljord.

Kanskje du har ting liggende du egentlig ønsker å gjøre noe med – og omforme det til ”ny drakt”  her er det virkelig muligheter for ideer og løsninger.      Kringle og kaffe kr 40.

HJELP TIL VAKT: For utstillingen i rådhuset har vi behov for hjelp til vakt noen timer, kan du hjelpe? Ring Randi telefon 909 26 029 eller Annemor 926 31 367.

 

Lørdag 2. juli – søndag 3. juli 2016 opplevelsestur om Karl den XII’s meritter

Vi byr på et interessant program hvor vi skal høre og se hendelser som foregikk i 17016-1718 tallet da den svenske krigerkongen Karl den XII forsøkte å erobre Norge, men som for kongen fikk katastrofale følger og den svenske hæren som sto i Norge gikk i oppløsning. Dette kan du bare ikke gå glipp av!

Her følger program, om påmelding hva dette ca vil koste og om transport.  For deg som ikke kjører selv – vi finner plass – gi beskjed til Tom ved påmelding.

Program for helgen:
Lørdag kjører vi fra Ski p-plassen i Kirkeveien kl 09.00 E6 til Nâsinge kirke utenfor Strömstad.  Ankomst ved Nâsinge kirke kl 11.

Med flere hundre soldater skulle svenskekongen Karl den XII ganske overraskende sjøsette krigsfartøyer og soldater innerst  i Iddefjorden med målet om et uvente angrep på Fredriksten festning. Båtene, galârne, ble til store anstrengelser dratt flere kilometer over land. Vi skal besøke stedet der dette foregikk og få to kåserier, et om selve hendelsen og et om situasjonen i Sverige den gang, begge ved Strömstads Historieförening.

Årlig har historieföreningen gjenskapt ”Galärmarschen” med kanoer, også i år skjer dette og vi vil møte marsjen ved Näsinge kirke til en felles pause med kringle, kåserier og en kaffeskvett. Bildet til venstre:  Karolinersoldat  Ulf Hansson møter oss i på Näsinge og foredrar om Karl den XII og de lokale hendelsene på 1700-tallet.

Kjør fra Ski til Näsinge kirke: Ta av E6 ved første avkjøring til Strömstad og i avkjøringen kjør broen over E6, ta til høyre, og etter ca 1 km ta til venstre mot Näsinge, kjør ca 6 km til Nâsinge kirke, (ikke så langt som til flyplassen). Vi anretter skilter på veien.

En enkel husmannslunsj inntar vi i Statarlängan ”uthuset” til Blomsholm gamle herregård, deretter strekker vi på bena og besøker en lokal severdighet – stenskeppet (bilde under) og domaringen. I forbindelse med lunsjen får vi et kåseri om statar - ordningen i Sverige ved Sonia Svensson, vi kjenner Sonja fra sist medlemsmøte i Kråkstad kirke der hun kåserte om Strömstads historie.

Før vi kjører til Halden vil kanskje noen innom Strömstad eller Nordby for å handle.

Fra Näsinge - tilbake til Norge og Halden.

Vi kjører til Halden og opp til Fredriksten festning og installerer oss i soldatkasernen – Fredriksten Hotell - vi har bestilt rom i hotellet som ligger på selve festningen.  På festningen ligger også en campingplass med hytter og muligheter for bobil / campingvogn / telt… , ta direkte kontakt selv.

Planen er felles middag på hotellet for alle deltakere.

Hageselskap på kvelden lørdag.
Vi er invitert i hageselskap hjemme hos Sven G. Eliassen. Vi stiller med kringler og kaffe. Bring gjerne med det du trenger for å stille tørsten. Sven bor 250 m fra hotellet, og har en praktfull utsikt over Halden. Vi kjenner Svenn G fra kåserier i historielaget og utflukt til Hafslund. Han er tidligere direktør fra Borgarsyssel museum (senere Østfold museum) og han skal dele sine lokalkunnskaper med oss utover kvelden. Bilde til venstre: Sven G.

Lysspillet på festningen: For ”vi” med lakenskrekk, nattlige opplevelser på festningen fra midnatt – et dramatisert lysspill om hendelser på festningen, gå til:  http://www.lysspillet.no/

Søndag.Etter frokost. Kl 10 omvisning på festningen og i festningsmuseet, ca 2 timer med hvileplasser med omviser Magne Rannestad. Begge bilder under Fredriksten festning, landets største festningsanlegg.

Kl 12.30 lunsj på hotellet, og her kommer det en mulig overraskelse mens vi spiser. Etter lunsjen forlater vi hotellet – takk for oss.

Kl 14.00 Ned til Halden for å oppleve et vandreskuespill om kampene i byen 4. juli 1716, byen brenner, soldater i datidens uniformer. Vi har reservert parkeringsplass i Halden sentrum.Halden Festning

Avslutningsvis i Halden anbefales styrkelse av kropp & sjel før hjemreise med et besøk på Rekekafeenen som ligger innerst i havnebassenget, på en måte under festningen. Spesialitet: servering på bryggekanten fisk og skalldyr rett fra sjøen.

Det lakker mot kveld, og en opplevelse er over og vi er rikere til sinns!

Hva koster nå denne opplevelsen: Hotellet dobbeltrom ca kr 1.450 m/ frokost. Middag og lunsj på hotellet ca kr 350 - 450, lunsj ca kr 180.

Lunsjen lørdag i Statarlängan er ikke avklart, men enkel m/ kaffe.

Fellesbillett for omvisningen m.m. kr 300 pr person.

Kjørehenvisning: Alle som melder seg på får tilsendt konkret kjørehenvisning.

Så til sist: Inviter gjerne med venner  - og husk påmeldingen i tide.

PÅMELDING senest inne 16. juni 2016 til:

Ski Historielag v/ Tur- og opplevelseskomiteen  -  Tom Rognstad, telefon: 412 33 432.

Vi sees – hilsen Ski Historielag / Tur- og opplevelseskomiteen.

 

Tirsdag 7. juni kl 18 111-årsjubileum for Unionsoppløsningen i 1905

Den gamle Magasinleieren her i Ski har sin lokalhistorie tilbake til hendelsene på 1800-tallet og frem til junidagene i 1905.

Program
Åpningstale av Trond Linnestad / Ski- og omegn Forsvarsforening

Dagens hovedtale av vår lokale stortingsrepresentant Gunvor Eldegard om hendelsene som førte frem til unionsoppløsningen, om vedtaket i Stortinget i 1905 og hendelser som følge av oppløsningen

Avslutningsvis allsang – Ja vi elsker til toner fra Finstad Gla’brazz før kaffe og kringle.

Magasinleieren i Ski – med strategisk betydning for 111 år siden

Det den gang så strategiske artillerivåpenet ble flyttet fra Fredrikstad til Ski i 1896. Flyttingen hadde sin dramatiske historie helt tilbake til 1814. De politiske stridighetene med Sverige og kongeforholdet opp gjennom 1800-tallet resulterte fra 1890-årene i en betydelig skjerpelse av Norges forsvarsevner.

Vi får en orientering om leierens betydning, omfang, utrustning og bruk bl.a. skal vi omtale de helt spesielle bygningene i jernplater, oppført i 1902–1903.

Vi hygger oss avslutningsvis til lett styrkende sikringskost med kaffe, te og Dagbokringle.

Det er selvfølgelig bestilt sol og godt vær.

Finne frem: Magasinleien ligger til Monsrudveien, vest for Ski stasjon.

Til fots: fra jernbanestasjonen over gangbro og Gamleveien, ta til venstre ned Monsrudveien, første til høyre og inn gjennom de gamle portene.

Med bil: Fra Vestveien, rundkjøringen ved politistasjonen opp Monsrudveien og 3. vei til venstre. Godt med parkering.

Vel møtt – lokalhistorie på sitt beste

Et samarbeidsarrangement med Ski Historielag, Ski- og omegn Forsvarsforening, NROF- Follo, Finstad Gla’Brazz og Ski kommune.

 

Torsdag 12. mai kl 19 medlemsmøte i Kråkstad kirke

Forfatter Lise Lorentzen viser illustrasjoner og forteller fra sin dokumentarroman «Kongens to kvinner» og vi skal til 1300-tallet

Lise LorentzenMye av handlingene foregår i Oslo på 1300-tallet og forfatteren vil ta oss med på en interessant og spennende rundtur i byens streter, torg, små hus, hvitkalkede kirker og klostre.

Lises foredrag har røtter tilbake til samme tid som en av kommunens desidert eldste bygning, der den ligger omgitt av kokegroper og gravhauger: ja - vi møtes i ærverdige Kråkstad kirke fra ca 1160 tallet – intet mindre!

Det skjedde mye i datidens Oslo med bare 3000 innbyggere. I 1287 ble byen satt i brann av hertug Alv Erlingsson, i 1308 prøvde hertug Erik Magnusson å hærta byen. Men det skjedde storslåtte begivenheter også – hvor byen ble pyntet til kroningsfest for Kong Håkon 5. Magnusson og dronning Eufemia. Til fattigfolk og andres forundring – ble gaten mellom Kongsgården og Hallvardskirken belagt med utenlandske silkestoffer foret med dun. Snakk om ekstravaganse. Oslo hadde 7 kirker og 4 klostre. Hva med kristendom og kvinnesyn i høymiddelalderen?

Lise er fra Kråkstad og medlem i Ski Historielag.

Dette kan du ikke gå glipp av!

Pause med arrangementskomiteens kaffe og sikringskost – og vi koser oss til toner fra Gaupesteinsmarkas blandakor, koret som oppsto for få dager siden i forbindelse med Karl den XII arrangementet på ”Svenskeslette”.

Etter pausen – nok en godbit med lokalhistorie og vi skal til Strømstad

Sonia Svensson fra Strömstads Historieförening gir oss et overblikk og innsyn i byens lokalhistorie

Vi treffer Sonia igjen lørdag 2. juli på historielagets spektakulære opplevelsestur til Strömstad.

Båhuslen ble overført fra Danmark/Norge til Sverige i 1658 som følge av freden i Roskilde. Byen Strömstad ble grunnlagt med byprivileger fra 1667 og bystatus av Karl den XI i april 1676. i 1676 sto den norske hæren i byen etter at den danske general Gyldenløve hadde brent byen ned året før. Først etter freden i Lund 1679 ble byen overgitt svenskene.

Her er det flust med lokal- og regionhistorie mellom Norge og Sverige. Mer om dette 12. mai og under opplevelsesturen lørdag 2. til 3. juli til Strömstad – overnatting og omvisning på Fredriksten festning – Halden, påmelding til Tom R telefon 412 33 432. Kjører du ikke bil selv finner vi en løsning for deg, ta kontakt med Tom på telefonen. 

 

Lørdag 7. mai Fredsmarsj til Mil.org’s hemmelige: Q - hytta

Start fra Granerud skytebane kl 11.

Ingen påmelding, ingen deltakeravgift, kun fremmøte og deltakelse.

Veien blir skiltet. Ta med niste og drikke, pause under veis.

Fredsmars 1946Turlengde ca 12 km.

Orientering under veis om Mil.org. organisasjon, skjulesteder og virke i vår del av Follo.

Fredsmarsjkomiteen selger som tidligere merke for marsjen.

Foto til venstre:

Fredsmarsj i 1946 rett ved nordre ende av Nærvannet, lektor Bent Vale med 4 elever Kjell Hope, Karl Sofus F. Hansen, Per Torsteisen, Nils Grinde og Ragnar Høyer. 

Foto til høyre: Mil.org’s Q-hytta slik som den fremstår i dag - takket være speidernes iherdige vedlikehold.

Kjørevei fra Ski / Kjeppestadveien ta av på Tomterveien (ikke over jernbanen). Følg skilting mot Tomter, avkjøring til skytebanen, grusvei.

Kjørevei fra Kråkstad: Tronåsveien fra Kråkstad jernbanestasjon, ta av og følg Tomterveien, avkjøring til skytebanen, grusvei.

Parkering av biler ved skytebanen, alternativt langs veien frem mot skytebanen (kommunal grunn).

Husk niste og drikke + sitteunderlag, det er vått i skogen.

Arr. er som tidligere ved: Fredsmarsjkomiteen i Ski, Ski- og omegn Forsvarsforening, Ski Historielag, Ski kommune kulturavdelingen og skogsjef, NROF-Follo (reserveoffiserene). 

Fredsmarsjen 2015 var meget vellykket og mange ønsket seg ny tur i 2016. Fredsmarsjkomiteen og deltakerne avklarte på stedet at det må bli Q-hytta i 2016 – og slik blir det. Turen i 2015 var i Mil.orgs oppmarsjområde 8. mai 1945 og vi besøkte Mil.orgs hemmelige baser med Mosqiutosleieren og Tiurleiken guidet av skogsjef Reidar Haugen og hstorielaget / forsvarsforeningen.

Mer om Mil.org. se Ski Historielags bok: Kråkstad og Ski 1940-45 Motstand og matauk som er tilgjengelig hos Norli bokhandel i Ski.

 

8. mai Frigjøringsdagen 2016

Ski middelalderkirke kl 18 Velkommen til stemningsfullt minnearrangement

Program:

  • Velkommen
  • Minnetale ved ordfører Tuva Moflag
  • Kranspåleggelse og militær honnør
  • Allsang – Ja, vi elsker
  • Kringle og kaffe

Minnearrangementet for Frigjøringen 8. mai 1945 og Veterandagen er ved Ski- og omegn Forsvarsforening i samarbeide med Ski kommune, Ski Historielag, Ski Sanitetsforening, Ski HV, NROF-Follo(reserveoffiserene), støtte til toner og sang ved Finstad Gla’brazz og Ski Mannskor.

 

Torsdag 14. april kl 19 medlemsmøte Ski bibliotek

Vi skal ”oppsøke” det arkeologene mener er intet mindre enn menneskehetens sivilisasjonskilde og kulturelle røtter.

Ja – selvfølgelig - vi skal til Midtøsten.

Arkitekt Dima Chahin vil guide oss i dette interessante temaet. Hun har i sitt tidligere arbeidsområde beskrevet ogArkitekt Dima Chahin registret oldtidsminner i Syria, og vi får her førstehånds innblikk i viktige kulturskatter.

Vi skal se og høre om fortidsminner mange ikke har opplevet på tusener av år.

Hun har arbeidet med byplanlegging og hun jobber for tiden for Utenriksdepartementet i Oslo og bor i verdens navle: Ski.

På grunn av lange forhandlinger på årsmøtet ble medlemsmøtet med Dima Chahin dessverre utsatt, men tingene passer slik at hun kan komme torsdag 14. april og glede oss med innsyn i dette rike kulturområdet som Syria byr på. Mange har kanskje besøkt flere av stedene i Syria – og det blir ekstra interessant med gjensyn og kanskje nye vinklinger på historien.

Ja – selvfølgelig blir det pause med kaffe og sikringskost – Dagbokringle hører til, kr 40.

Etter pausen fortsetter vi med nok en eksotisk sak:

Roald AmundsenI forbindelse med en opprydding på Roald Amundsens hjem Uranienborg i Bunnefjorden kom for dagen en uåpnet kiste fra engere dager.

Direktør Henrik Smith fra Follo Museum vil fortelle om innholdet i kisten som var rikholdig med innhold av ting som fra tidligere ikke er kjent: Bilder, notater, beskrivelser, bøker, utstyr m.m.

Dette blir en eksotisk aften av de sjeldne, ta gjerne med venner!

 

 

Onsdag 17. februar kl 19 medlemsmøte

Sted: Rådhusteatrets foajé i Ski sentrum

Vi har to interessante tema denne kvelden:

Først skal vi ”reise” til Hawaii – der hele 9.000 innbyggere har norske røtter! Omkring 400 nordmenn emigrerte i 1880 til en nesten slaveliknende tilværelse på en sukkerplantasje.

Forfatter og redaktør Torbjørn Greipsland vil guide oss gjennom emigrasjonen til Hawaii, hendelser som er lite kjent i vår historie.

Greipsland har vært redaktør for Agder Tidene og han har et forfatterskap bak seg med hele 17 bøker bl.a. om boken ”Aloha fra nordmann på Hawaii”. Kåseriet vi skal oppleve bygger på han eget besøk på Hawaii. Han er cand.mag. med nordisk historie og statsvitenskap.

Selvfølgelig blir det sikringskost med Dagbokringle og kaffe/te kr 40.

Etter pause og sikringskost kommer neste post på programmet der historielagets eget æresmedlem Per Krogstie skal innvie oss i hemmelighetene til den mystiske verdensomfattende foreningen Rotary.

Vi bringer her et ungdomsbilde av Per (vi er jo et historielag) sammen med venner i styret i Studentersamfundet i Trondhjem i 1954 der Per’s formannskariere startet. Legg merke til datidens anstendige antrekket med jakke, hvit skjorte, slips og sløyfe – ja akk for en tid.

Per er straks 85 år – bursdag fredag 18. mars - om en måned nå i 2016 før påske. Vi tar med noen raske vita om Per: Født på Kongsberg, sønn av urmakermester Jacob og Margit Krogstie. Per ble utdannet kjemi ingeniør ved NTH i 1955, og formann for studenter-samfundet i Trondhjem i 1954. Han jobbet i Norsk Hydro - Herøya 1957- 60, deretter driftsingeniør ved Grubernes Sprængstoffabrikker A/S i Ski fra 1961 og overingeniør ved Dyno i Ski. Gift og to gutter. Flerårlig styreleder i Ski Idrettslag, kommunestyret og formannskapet i Ski for Høyre, medlem av Langhus og Ski Rotary og Ski Historielag - styreleder i 7 år og historielagets æresmedlem.

Kalender 2016, boken vår: Kråkstad og Ski 1940-45 Motstand og matauk  og Follominne årbok 2015 ligger på medlemsmøtet til utlevering til medlemmer og for salg. Motstand og matauk er også til salgs hos Norli i Ski.

Vi sees – hilsen Ski Historielag – styret.

 

Tirsdag 26. januar – vi samles kl 19 i Ski bibliotek

Berit Budde Erichsen vil dele sitt interessante tidsbilde fra Ski med oss

- en viktig impulsgiver – en respektert dame

I kveld vil Berit glede oss med et tilbakeblikk, hun vil kåsere over inntrykkene, erfaringene og opplevelsene hun har fra vårt bygdemiljø i møte med Ski.

Berit giftet seg med Arne Erichsen og flyttet som nygift bondekone til Tallaksrud i 1952 og fikk barna Tone, Anne og Sverre. På denne tiden var Tallaksrud et gårdsbruk med de fleste dyrene som var vanlig på den tiden -  med innmark og utmark. Til gården hørte et meget stort skogområde. Skogen skjulte under krigen vår lokale Mil.org. med kommandoplassen Tiurleiken, forlegninger, lager og oppmarsjområder. Berit utdannet seg til lærer i godt voksen alder og undervist på Hebekk barneskole.

Bygdekvinnelaget. Berit var tidlig aktiv i Ski bondekvinnelag som senere ble til Ski bygdekvinnelag. Hun har vært leder, teaterkontakt, kulturelt interessert og aktivt interessert i lokalhistorie i tilknytning til bygda. Berit fikk bygdekvinnelagets kulturpris 2015.  Ski Historielag. Berit deltok på historielagets konstituerende møte 7. mars 1974 og var en av impulsgiverne og ble valgt til styremedlem og nestformann på styremøte 2 uker senere en rolle hun hadde til årsmøtet i 1975. Årsmøtet 19. mars 1976 valgte Berit til styrets formann. Fra 1981 til og med 1984 var Berit leder av lagets valgkomite.

I pausen:
Arrangementskomiteen stiller med nybakt Dagbokringle, kaffe og te kr 40. (Ny pris).

Utlevering til medlemmer: Lokalhistorisk kalender 2016, Follominne årbok 2015 og boken ”Kråkstad og Ski 1940-45 Motstand og Matauk”.

Etter pausen:
Mil.org. i vårt lokalområde III.I

Ski – Kråkstad – Oppegård –Tomter og Enebakk

Utgangspunktet er boken fra historielagets redaksjonskomite 2015 under ledelse av Alf B. Godager. I en av bokens siste sider ønskes tilbakemeldinger og kommentarer fra medlemmene og andre som sitter på kunnskaper og dokumentasjoner, - og viktig: rettelser og tilleggsopplysninger. En av tilbakemeldingene har vært: La oss få et klarere bilde av organiseringen av hjemmestyrkenes Mil.org og tilstøtende aktiviteter. 

Knut Falla – historielagets styreleder, og leder for Ski- og omegn Forsvarsforening skal guide oss i dette temaet. Vi skal se på grupper og styrker og hvordan disse var satt sammen og oppgavefordeling.

 

Torsdag 28. januar kl 19 tur til Mil.org. - museet i Tomter

Etter krigen gjorde Ole Kjærbu en betydelig innsats for å ta vare på gjenstander fra siste krigshandlinger. Dette har blitt til Ole Kjærbus Krigshistoriske Samling og ligger i Tomter sentrum, noen hundre meter fra jernbanestasjonen (mot E18).

Hensikten med museet er å ta vare på krigens verktøy slik at kommende slekter får et innblikk i krigens avskyelige grusomheter.

Det er nedlagt mye arbeide for å skape samlingen vi møter her. Samlingen har en overbevisende flott fremvisning med god orden, godt vedlikeholdte objekter og rikholdige tekstillustrasjoner som gjør at man får en oppfatning av historien de bærer frem. Vi møter objekter, ikke bare fra Mil.org. men også fra okkupasjonsmakten, tysklandbrigaden m.m.

Det blir selvfølgelig mye kanoner og skytevåpen, men la ikke det overskygge samlingens viktige beskrivelse av ”hverdagslivet.” Her finner vi gjenstander som bærer frem et bilde av forholdene og til dels blodslitet med matmangel jegersoldatene i Mil.org. arbeidet under.

Hobøl kommunen ga i år 2000 et lokale og et tilskudd som gjorde det mulig å realisere et fast utstillingssted – i den gamle brannstasjonen sentralt i Tomter. I dag er det en egen stiftelse, Ole Kjærbus Krigshistoriske samlinger. En gruppe frivillige driver stiftelsen med engasjement og humor under ledelse av Tor Erik Saxebøl.

Påmelding innen onsdag 27. januar til historielagets

Tur- og opplevelseskomiteen v/Tom, telefon: 412 33 432

Deltakeravgift kr 50 innbefatter omvisning og kaffe og (selvfølgelig) Dagbokringle.

Vi kan ikke reise noen steder uten å ha med sikringskost til kaffen.

Tanken er at vi reiser sammen og sitter på med hverandres biler

Møtested P-plassen Kirkeveien i Ski / Waldemarhøy kl 18:30, avreise kl 18.35 – ankomst ca kl 19.00.

Alternativer:
Tog kl 18.54 fra Ski, med stopp i Kråkstad og Skotbu, til Tomter jernbanestasjon tar 13 minutter. Fra Tomter jernbanestasjon 2-300 m / 5 min gange til museet som ligger i Hobølveien 5. Hobølveien er veien som går over jernbanesporet ved Tomter jernbanestasjon sydover mot E18. Følg veien noe hundre meter, passer nybygg/byggeplass, nr 5 er en lang lav hjørnebygning. Nedkjøring til underetasjen – den gamle brannstasjonen. Vi setter opp en fakkel.

Bil: Fra E18 – Hobølveien, blir det den første store bygningen på høyre side ved innledningen til ”Tomter-city”, ned til parkering utenfor underetasjen.

Bil: Fra Tomterveien, fylkesvei 30 – som skifter navn til Kråkstadveien i Hobøl kommune fylkesvei 205, kjør til jernbanestasjonen, over jernbanelinjen og ca 2-300 meter så og ned til parkering.