Tirsdag 27. november 2012 kl 19 i Ski bibliotek

Vi skal til fots i SØRMARKA med herrene Birger Løvland og Reidar Haugen.

De vil guide oss inn i Sørmarka i et turterreng mange er kjent med, men som også fortsatt kan skjule uoppdagede hemmeligheter.

Men – aller først en kunstnerisk opplevelse, vi får besøk av 2 indiske danserinner som vil gi et glimt av nyere indisk folkedans.
I pausen blir det selvfølgelig kaffe, te og kringle etter fritt valg for kr 30.

Og så det mange venter på: vår egen julegave til oss selv! Utdeling av årets kalender 2013 fra historielagets kalenderkomite.
Kalenderen er rikholdig illustrert med bilder og historier fra vår kommunes langstrakte områder som Siggerud, Kråkstad, Ski, og 100-årsjubileer. Ja bare gled deg!  

I tillegg utdeling av årets årbok – Follominne 2012. Kalender og Follominne er innbakt i kontingenten for 2012.

På medlemsmøtet kan du også kjøpe ekstraeksemplarer til å gi bort til barn, venner og naboer.   Kalenderen kr 100, Follominne kr 150, og historielagets jubileumsheftet for Kontra skole 100 år med bilder og historie kr 100.

Inviter gjerne med deg venner. Hilsen Ski Historielag

 

Lørdag 13. oktober 2012 på Kontra skole kl 12:00. Kontra skole 100 år

Ski Historielag i samarbeide med skolen inviterer til jubileumstreff for alle tidligere elever, lærere, skoleinteresserte og vi historie- og samfunns-interesserteKontra skole 100 år

Foto fra innvielsen av skolen

Program for dagen:

Kl. 12.00 Historielaget ønsker velkommen.
Kl. 12.10 Ordføreren åpner jubileet
Kl. 12.15 Konsert med Kulturskolens elever og lærere.
Kl. 12.45 Pause
Kl. 13.00 Foredrag om Kontra skoles historie med tidligere elever Ann Kristin Falla og Christian Sundby.
Kl. 13.45 Pause
Kl. 14.00 Åpent hus med kaffe, te kringle og fotografering
Kl. 15.00 Avslutning

Vi håper du treffer gamle venner, medelever og lærerkrefter. Det vil bli konsert. Vi ser på skolen slik den fremstår i dag og kanskje mimrer sammen. Fotograf tar minnebilde av deg og venner, kanskje klassebilde anno 2012 om du samler klassen eller venner. Arrangementskomiteen er i arbeide for å lage et minnerikt og historisk treff.

Historielaget har laget et rikholdig jubileumshefte på hele 60 sider med skolens historie og masse klassebilder.

 

Tirsdag 9. oktober kl 19 i Ski Bibliotek
Velkommen til et spennende medlemsmøte med forfatteren og Kina-eksperten Torbjørn Færøvik
Vi kjenner Torbjørn Færøvik som en prisbelønnet forfater, og denne høsten kommer han med ny bok om Kina.
Forfatteren vil tirsdag guide oss gjennom en viktig epoke i Kinas nyere tid fra 1949 til 2000, og det er denne perioden den nye boken beskriver. Færøvik vil skildre en epoke med mye grusomheter i Kina men også mye interessant kultur.
Han er dobbeltvinner av Brageprisen og vinner av Cappelenprisen.
Forfatteren bor i Ski kommune.

Mange er trolig vel kjent med hans forfatterskap som spenner over en betydelig og viktig historisk og samtidshistorisk periode.

  -- Drømmen om Asia (1997),
  -- India – Stevnemøte med skjebnen (1999),
  -- Veien til Xanadu. En reise i Marco Polos fotspor (2001),
  -- Marco Polo. Reisen til verdens ende (ungdomsbiografi 2002),
  -- Kina – En reise på Livets elv (2003) (utgitt også på tysk  2010 under det forenklede forfatternavnet Tor Farovik)
  -- Gandhi – Elsket og hatet (ungdomsbiografi 2004).
  -- Buddhas barn – En reise blant mennesker (2006)
  -- Midtens rike – En vandring i Kinas historie (2009)
  -- Maos rike - en lidelseshistorie (2012)

 

14. oktober 2012 Hebekkskogen/ Nøstvedtmarka 
Ut på tur aldri sur med startpunkter ved Langhus v/ Haugland gård, og i Ski v/Hebekkskogen barnehage

Søndag 14. oktober mellom 10:30 og 14:30 kan hele familien prøve en rekke aktiviteter på strekningen mellom Nordby (umerket langs veien fra Garmannsbråten), Langhus, Ski og Stuene (åpent til 15:00). På veien gjennom skogen finner dere idrettsaktiviteter, friluftsaktiviteter, speideraktiviteter, lokalhistorisk informasjon og en morsom konkurranse. LA 21 forumet m fl. bidrar med mye miljørettet informasjon ved Stuene.

Underveis og ved Stuene finner dere en rekke aktiviteter.  Nordbyspeiderne står for servering ved Stuene, som er åpen fra 10:00 til 15:00. Alle barn får en liten premie. Deltakerne kan ellers ta med matpakke og nyte maten langs veien, da det vil være tente bålplasser underveis fra Ski og Langhus. 

 LA 21 forumet, Ski IL og Langhus IL med samarbeidspartnere presenterer et bredt spekter av muligheter for aktivitet som idrett og friluftsliv kan tilby barn og voksne i vårt nærområde.

Det er mulig å komme frem med barnevogner både fra Nordby, Langhus og Ski. Rullestolbrukere kommer frem langs de største stiene.

NB!! Start turen hjemmefra - la bilen om mulig stå. Vel møtt i skogen til hele familien søndag 14.  oktober. Arrangementet er gratis og miljøfokusert. Arrangør; LA21 forumet i Ski
 

Ski Historielag har en post under arrangementet.
Historielaget har årlig deltatt med bemanning av en post i forbindelse med lagets kultursti i Hebekkskogen / Nøstvedtmarka.

 

Fra Kulturminnedagen 2. september 2012 med nasjonalt tema møteplasser.
Vi er på tur med Ski Historielag på lagets kulturhistoriske sti i Kråkstad.

På bildet, -vi er akkurat her til sol og lun høstvarme i beste lunsjemodus etter ruslet kongeveien og gjennom Prestegårdskogen. Ingebjørg Longvik Reinholdt holder her et gripende sang- og stevkåseri om hendelser mennesker i mellom der de møttes i gamle dager.

Bjørn Myrvoll orienterte om omgivelsene der vi sitter ved Bernhus, den eldste idrettsplassen i Kråkstad, raet m.m. Vår arkeolog Lill Gustafsson har akkurat ledet oss frem langs den gamle kongeveien, og gjennom Prestegårdskogens mystikk med sine gravhauger og steinring før vi kommer frem til lysningen med stoler og lunsjkringle, kaffe og te.
Turen videre gikk over Glenne med sine fornminner, ivaretatt av Sven Bjerke, og tilbake til møtestedet kirkebakken mellom Kråkstad kirke og telthuset. Innledningsvis fortalte Knut Solberg om kirkebakken som samlingssted, Knut Falla om telthuset og Lill Gustafsson om kokegropene som har blitt avdekket ved kirken.

Historielagets tur og opplevelses-arrangementer er åpne for alle. Denne gangen var vi 59 til stede ved kirkebakken og 40 til kringle, kaffe, te og mineralvann.

Skilting av kultursti.
Planer om skilting av turen for allmennheten pågår mellom historielaget og fylket. Allerede i september 2011 inviterte fylket til innspill om skilting av kulturminner. Historielaget sendte inn den gang en prioritert liste over aktuelle områder og steder som har betydning for tur- og historieinteresserte lokalt, bl.a. i Kråkstad med 3 områder. Saken er under arbeide i byråkratiet og vi avventer med spenning. Alternativt, om det går for meget tid, vil nok trolig historielaget selv skilte kulturstien fra Kråkstad kirke til Prestegårdskogen og tilbake over Glenne slik at publikum får glede av de historiske godbitene som ligger skult i området

Torsdag 27. september kl 19 Medlemsmøte, sted Waldemarhøy i Ski

Arkeolog Lill Gustafsson guider oss i kokegropenes hemmeligheter

  • Gamle kokegroper og fornminner av ymse slag skjuler seg under torva mange steder i Ski, kanskje også i din hage?
  • Det blir god anledning til spørsmål.
  • Selvfølgelig blir det også servering … med kringle, kaffe og te kr 30.
  • Ta gjerne med venner og lokalhistorisk interesserte.

 

14. oktober 201214. august opplevelsestur med Ski Historielag til Flom

Har du ikke opplevet Flåmsbanen, Gudvangen/ Nærøyfjorden eller Sognefjorden er dette en enestående mulighet sammen med venner i historielaget.

Avreise fra Ski tirsdag 14. august kl 07.10 på morgenen med tog via Oslo gjennom Hallingdal og inn på Hardangervidda til Myrdal stasjon. Vi går over på Flomsbanen og blir med ned den flotte fjellsiden. Jernbanesporet med sin fine utsikt ble i sin tid ble sprengt ut i fjellet. I Flåm besøker et museum og vi overnatter i Flåm. 

Neste dag valgfrie alternativer:

  • Alternativ 1: Båt fra Flom og inn Nærfjorden og til Gudvangen. Buss (kanskje Stalheimkleivene som ble fredet i 2009) til Voss og toget hjem til Ski. Gudvangen og Nærøyfjorden er en av de mest populære anløpshavner for cruiseskip.
    Kikk på nettet: Severdigheten står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder   
  • Alternativ 2: Via hurtigbåt ut den flotte Sognefjorden, en minnerik opplevelse, til Bergen og tog til Ski.
    Ekstra overnatting eller rett hjem. Vi kan, etter fritt valg, reise direkte tilbake til Ski eller overnate i Bergen eller Voss, eller natt/sovevogn til Oslo. Ekstra overnatting eller sovevogn kommer i tillegg.
    Husk å ta med kart slik at du kan følge med på steder der vi passerer på reisen. For de som har NAF-boken, ta den med. Kart og oppslagsbok gir en masse lokalinformasjon som gjør turen til en rikere opplevelse. Gjør kanskje litt hjemmelekse om stedene turen besøker.

Her kommer priser for turen:
Kr 2.440,- samme pris for begge av tog-båt-buss reisealternativene via Bergen eller via Nærøyfjorden - Gudvangen. Tillegg for overnatting i Flåm kr 5 – 600 Heimly Pensjonat m/ frokost. Eventuell ekstra overnatting i Bergen eller i Voss kommer i tillegg.

Ta kontakt for denne opplevelsesturen: Historielagets turleder, påmeldingssted og all informasjon er ved Bjørn Næss, på telefon: 64 98 29 09 eller mobiltelefon 977 95 875.
Påmelding innen 1. juli.

 

Søndag 5. august Opplevelsestur til Folenborg museum

Historielaget på opplevelsestur til Folkenborg museum, Østfolddomen - Eidsberg kirke, Vidar Hansen spiller Bach på orgel, telthuset og lunsj.

Opplevelsene innledes kl 12 med omvisning på Folkenborg museum.
Museet har flere store og interessante samlinger.
Deretter kjører vi noen kilometer til den store Østfolddomen - Eidsberg kirke.

Her blir det omvisning og vi blir innviet i bygningens historie helt tilbake til 1250. Kirken er en meget stor bygning, gjenreist og utbygget etter flere branner. Vi skal få vite hvorfor en slik stor kirke ble bygget nettopp her med en så vidt liten lokal bosetting.
Med kirkens nye orgel gir komponist og organist Vidar Hansen oss en saftig smakebit fra Johan Sebastian Bach.

Orgelet og kirkebygningens karakter gir en helt egen musikalsk opplevelse med sin særegne og overveldende akustikk.
Vi besøker telthuset fra 1700-tallet som ligger strategisk til utenfor kirken.
Et telthus av samme type og fra samme tid som ”vårt eget telthus” i Kråkstad, men noe større. Enkelte menigheter mener telthusene er kirkens stabbur, men vi skal forkare hensikt og betydningen til telthuset.
På 1700tallet ble det bygget telthus utenfor de fleste kirkene i landet etter påbud fra kongen i København. Søndag skal vi få vite hvorfor.

Innimellom alt dette blir det selvfølgelig lunsj i det grønne.
Påmelding og deltakeravgift: Påmelding til Ski Historielag v/Tom Rognstad tel: 412 33 432. Deltakeravgift kr 110, (for guiding, konsert og for lunsj).
Oppmøte kl 11 før avreise i Ski: parkeringsplassen ved Kirkeveien nedenfor Waldemarhøy. De som ikke kjører selv kan sitte på.
Kjørevei: E18 forbi Askim, til høyre på vei nr 115, i rundkjøring over på vei nr 124 til Rakkestad og Eidsberg kirke. ved Eidsberg kirke, til venstre – skilt til Folkenborg museum – ca 4 km mot Mysen. Alternativt E18 via Momarken, og i Mysen følg skiltingen til Folkenborg Museum.

Mer om kirken se: http://no.wikipedia.org/wiki/Eidsberg_kirke  

 

Lørdag 28. juli tur til Høytorp fort

Med historielaget en spennende opplevelsestur til Høytorp fort
Vi besøker denne historiske fortifikasjonen. Fortet har sin historie tilbake til konflikten med svenskene opp mot 1905. Vi blir guidet av fortets venneforening slik at vi skal få med oss alle raritetene et slikt mangfoldig byggverk består av. Mange mener Høytorp Fort i med sitt innhold og omfang er større enn selveste Oscarsborg. Det har bare ikke fått den samme plass i historien, ingen krigsskip ble senket fra Høytorp Fort, men likevel – dette er en stor severdighet rett utenfor stuedøren vår. Kort og lang oppdagelsesløype etter valg, eller bare holde seg i ro i selve leirområdet. Her er det nok å se på.

Påmelding og deltakeravgift: Påmelding til Tom: 412 33 432. Deltakeravgift kr 100, for guiding og for lunsj.

Oppmøte kl 11 på møtested før avreise i Ski: parkeringsplassen ved Kirkeveien nedenfor Waldemarhøy. De som ikke kjører selv kan sitte på.

Kjørevei: E 18 til Momarken, til høyre i E18-rundkjøringen mot Mysen – Trøgstadveien – gjennom ny rundkjøring – Vandugbakken, inn 3. vei til venstre – se skilt til festingen.

 

Skautraver’n – er åpen hele sommeren!

Historielagenes kulturminneposter er på plass. Ja, - og nå står det bare på deg: Ut i skogen og opplev sommeren. Det er Ski Historielag sammen med Oppegård Historielag som hvert år setter opp 8 nye kulturminneposter til å glede seg over.

Deltakerkonvolutt kjøper du her: Ski Bibliotek. I Ski Storsenter: Norli Bokhandel og Sportshuset. Vinterbrosenteret: G-Sport. Statoil på Langhus.
Mer om Skautraver’n finner du på nettsiden: http://www.skautravern.no/

God sommer hilsen Ski Historielag

 

Lørdag 30. juni kl. 11.00-14.00
Velkommen til Mikkelrud i Aurskog Høland

Har du noen gang vært på en autentisk skogfinneplass? Ikke det? Nå har du muligheten! 

Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus inviterer deg i samarbeid med Akershus fylkeskommune til åpen visning på nettopp en autentisk skogfinneplass! Invitasjonen med foto kan du se her som PDF-fil.

Dette flotte stedet ligger i Aurskog Høland, følg skilting mot Bjørkelangen fra Lillestrøm, ta av til venstre mot Nordre Mangen ved Lierfoss på RV 170 før du kommer til Bjørkelangen. Deretter er det ca. 10 km langs med Nordre Mangen vei. Stedet heter Mikkelrud. Det vil bli skiltet fra avkjøringen ved Lierfoss langs med RV 170 og videre langs Nordre Mangen vei.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. 
Med vennlig hilsen Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus v/ Victoria Brand, bygningsvernkonsulent, Vøienvolden gård, Maridalsveien 120, 0461 Oslo, Tlf: 907 83 586, www.fortidsminneforeningen.no/oa

 

Lørdag 16. juni utflukt med Historielagets Lokalhistoriske komite til spennende severdigheter i Hobøl.

Hobøl kirke fra middelalderen med sine omliggende severdigheter
Med omvisning skal vi se Hobøl kirke som ble oppført i perioden ca år 1150 til 1200 og vi skal bese stedets ”sakrale museum”. En egen lokal arbeidsgruppe har restaurert prestegårdens hageanlegg fra 1700 tallet. Hagen ligger i all sin prakt og bare venter på oss for et besøk. Arbeidsgruppen har skrevet en utfyllende og vakker bok om denne gamle hagen. Hageboken er trolig tilgjengelig på neste stopp. 

Narvestad gård fra 1500-tallet
Etter besøket i middelalderkirken, museet og hagen tar vi oss videre til neste opplevelse: Narvestad gård som ligger noen kilometer sydover. Her bys det på kaffe og kringle før en omvisning på gården av hustes vertinne Ingrid Aas. Gården har sin historie fra 1500-tallet og hovedhuset er oppført på 1700 tallet.  Vi får også besøke vertinnens gårdsmuseum som gir et rikt innblikk i lokalhistorie og gårdshistorie.

Vertinne Ingrid Aas har forfattet hele 3 bøker som er til salgs. Bøkene handler om hennes liv som startet med barneårene i Oslo, men vesentlig og innsiktsfylt om livet på gården og lokalsamfunnet i Hobøl.

Reise: Vi kjører egne biler eller sitter på med hverandre. Fremmøte og avreise lørdag 16. juni kl 11.15 fra parkeringsplassen i Kirkeveien ved Waldemarhøy. Beregnet start på omvisningen ved Hobøl kirke kl 12.

Påmelding til Per Krogstie tel: 901 92 162 og på grunn av kringlebakst – påmelding helst innen torsdag ettermiddag!
Vel møtt - hilsen Lokalhistorisk utvalg i Ski Historielag.

 

 

Minnemarkeringen 7. juni sist uke i Magasinleieren i Ski, en markering vi må bygge til en årlig tradisjon.

Magasinleieren i Ski 7. juni   Demokrati, fred og frihet kommer ikke av seg selv.

Unionsoppløsningen med Sverige 7. juni i 1905 ble markert i den gamle magasinleieren i Ski sist torsdag 7. juni. I denne flotte junidagen og for 53 fremmøte åpnet ordfører Anne Kristine Eikebråten med en velkomsttale før hun ga ordet videre til stortingsrepresentant Gunvor Eldegard som holdt dagens minnetale.

Hovedpunktene ordfører Anne Kristine kom inn på i sin åpningstale:
Det er nå mer enn 100 år siden vi fikk vår selvstendighet som nasjon, etter 91 års union med Sverige. For 107 år siden halte vi det svensk-norske flagget, også kalt "sildesalaten", for siste gang og heiste det rene, norske flagget (Ski Historielag: første gang 9. juni 1905) på alle våre forsvarsverk. Jeg tror det er viktig for en nasjon en gang i blant å stoppe opp og reflektere over hvordan vårt land har utviklet seg. Det å bygge en demokratisk og moderne stat tar tid og byr på mange utfordringer. Vår løsrivelse fra Sverige var ikke et resultat av heroiske slag, men først og fremst utfordrende, hardt politisk og diplomatisk arbeid fra både Norge og Sveriges side og Kong Oscar II var en klar motstander av at Norges ønske om selvstendighet skulle munne ut i en åpen, militær konflikt. I en opphetet politisk situasjon mellom to land vil det ofte oppstå en militær opptrapping, men militær aksjon kan ikke bli annet enn en nasjons siste virkemiddel for å løse overnasjonale politiske problemer. Slik er det i dag og slik var det også ved starten på det 20. århundre. Gratulerer med dagen!

Vi skal gjengi litt av hva stortingsrepresentant Gunvor Eldegard sa i sin tale, hentet fra stortingets forhandlinger i 1905:
Den 7. juni er i Norge blitt ståande som eit symbol på frihet, sjølvbestemmelse og demokrati. Dagen da Stortinget erklærte Noreg som ein sjølvstendig nasjon etter at landet flerie århundrer hadde vore i union med sine naboland. Det me feirar i dag den 7. juni 107 år etter er faktisk en stor hending i vår historie. Det var Stortingssalen som var den sentrale arena for hendingane denne spesielle onsdagen i 1905: Klokken er 10.35, og stortingspresident Carl Berner opnar dagens fyrste møte. Han kan konstantere at alle dei 117 representantar har innteke plassane sine, og at det er fullt på publikumsgalleriet. Han gir straks ordet til Christian Michelsen, og dermed er eit av dei mest dramatiske – og kanskje best regisserte – møter i
 Stortingets historie innleia. Statsministeren gjer greie for konflikten som har oppstått mellom kong Oscar på den eine sida og regjeringa og Stortinget på den andre, som følgje av striden om ny konsulatlov. Stortinget har vedteke ei ny lov som skal etablere eit eige norsk konsulatvesen, men kongen har nekta å sanksjonere lova.

Stortingsrepresentant Gunvor Eldegard, medlem i Ski Historielag, holder dagens minnetale om hendelsene 1905 (se foto til høyre)

Statsrådane har på si side søkt avskjed noko kongen ikkje har villa innvilga, fordi det ikkje var muleg for ham å etablere ei ny regjering med støtte i Stortinget. (Ski Historielag: Parlamentarismen innført i 1880-årene og krevet Stortingets oppslutning om regjeringen, en ordning den svenske Riksdagen fikk langt senere). Stortingspresident Berner tek så ordet. Han viser til at Stortinget har vore førebudd på situasjonen, og at alle har fått gitt uttrykk for sitt syn i tidlegare møter. Han oppfordrar representantane til å avstå frå debatt og einstemmig fatte det vedtak som skal bemyndige regjeringa til å fortsette i sine embete. Og så fatter Stortinget vedtaket som siden er blitt stående som ”7. juni – beslutningen”. Det konstanterar at regjeringa har lagt ned sine embete, at kongen har erklært seg ute av stand til å skaffe landet ei ny regjering, og at den konstitusjonelle kongemakt med dette har tredt ut av si verksemd. Stortinget bemyndigar difor regjeringa til å utøva den myndighet Kongen er tillagt etter grunnlova, med dei endringar som er nødvendig fordi unionen er oppløyst ”som følge av at Kongen har opphørt å fungere som norsk konge”, som det heiter i vedtaket. Både alvoret og høgtid pregard dei tilstadeverande. Etter at vedtaket er fatta, tek Michelsen imot regjeringsoppdraget og legg til: ”Vi stoler paa vor sags rettferdighet, paa stortingets faste og tilidtfulde støtte og hele det norske folks enstemmige og urokkelige vilje til at yde et hvilketsomhelst offer, som stillingen måtte kreve”. Han avslutter med å utrykke ønsket om at vedtaket må bli til varig gavn og velsignelse for fedrelandet. Høgtidlig stillhet herskap i salen før samtlige representantar i salen reiser seg og på den måten syner si tilslutning til statsministarens innlegg. Det er ein taus, men kraftfull markering av samhold og besluttsomhet, og det vert sagt at Michelsen har problem med å halda tårene tilbake. Francis Hagerup noterar i dagboka si: ”Det ofisielle møde førløb meget værdig og gripende”. Møtet fortsetter så med at forslaget til adresse fra Stortinget til kong Oskar ble lest opp. I Adressa framholdes blant annet at unionen hadde sin berettigelse så lenge den kunne bidra til å fremme begge folks velferd og lykke, men at folkenes solidaritetsfølelse og frivillig samhold er viktigere en politiske forbindelse, og at unionen er blitt en fare for denne samfølelse. Med stort flertall vedtas denne adressen. Dermed var møtet over – det har tatt mindre enn ein halv time.

”Revulosjon i Norge” kunne man lese i avisene seinare same dag og i dagane som fulgte. Stortingsrepresentant Johan Castberg skrev: ”Aldri har vel historien sett en revulosjon utført så stillferdig, i så smukke, rolige for ikke å si høflige og elskverdige former som denne” Bak denna stillferdige forma låg imidlertid sterke politiske føringer.

Folkeavstemming. 13. august i 1905 ble det for første gang holdt folkeavstemming i Norge, og temaet var over unionsspørsmålet. 85 prosent av de stemmeberettigede men deltok og avga 368.208 stemmer for JA til unionsoppløsningen, og 184 stemmer for NEI. Kvinnene, som ikke hadde stemmerett, organiserte en underskriftskampanje der ca 280.000 kvinner skrev under til støtte for ja til unionsoppløsningen.

Stortingsvedtaket skapte irritasjon i Sverige. Krefter i Sverige ville gå til militær aksjon mot Norge. Etter en spenningsfylt periode kom det denne gang ikke til noen form for militære stridshandlinger. Siste gang det var krigshandlinger mellom Norge og Sverige var langs Glommalinjen i augustdagene i 1814.

Knut Falla, styreleder i Historielaget og styreleder i Ski- og omegn Forsvarforening, orienterte om stedet vi var samlet – magasinleieren i det tidligere Artilleriregiment nr 1. (AR1). Valg av sted på denne minnedagen har med hva som skjedde opp mot 1905. Fredrikstad var opprinnelig fra 1700-tallet lokaliseringen for AR1, men ble overrent av svenske soldater under krigsoperasjonene i augustdagene i 1814. Artilleriet kom den gang under fiendens kontroll. Valget av Ski for ny lokalisering på slutten av 1800-tallet var ikke tilfeldig. Ski med sine jernbanespor mot syd, mot øst og mot nord innbød på fleksibilitet. Samtidig som plasseringen var bak forsvarsverket Glommalinjen fra Fredrikstad til Elverum. Mot vest hadde Oscarsborg sitt forsvarsverk fra Kråkstad – Ås til Oscarsborg over Hurum til over til vestsiden av Drammensfjorden.

De gamle lange grønne metallbygningene som ennå står i magasinleieren ble oppført i ca 1902 som vognstall for kanonlavettene. Lavettene var i tre og sterkt utsatt for brann. På 17 og 1800 tallet forsøkte man gjerne å tenne på fiendens vognstaller. Utbrente kanonlavetter gjør artilleriet ubrukelig som det strategiske våpen det var. Bygningene skal være en fransk ide. Det skal stå en slik tilsvarende bygning i Frankriket, og disse to her. Begge bygningene og plassen i mellom er vernet av riksantikvaren og vil forbli slik i all fremtid, antakelig, men bygningene krever nå sterkt til vedlikehold.

Falla takket for fremmøtet, og inviterte på kaffe, te og Dagbokringler til alle, og avsluttet med: la oss denne junikvelden minnes, demokrati, fred og frihet kommer ikke av seg selv.

Ski Historielag | Ski- og omegn Forsvarsforening | NROF-Follo (reserveoffiserene) | Ski HV.

 

Tirsdag 22. mai kl 18.

”Nytteplanter i en historisk setting”
Sted: Landbruksmuseet, UMB i Ås.

Dette blir en ”medlemstur” i det grønne med Dag Guttormsen som turleder. Han vil guide oss i begrepet nytteplanter og sette det i et historisk sammenheng.
Enkel bevertning. Ingen påmelding.

For ytterligere info, se www.follosopp.no. Dette er et fellesarrangement hvor følgende tar i et tak:

Follo sopp og nyttevekstforening, Bærekraftig Follo og Ski historielag.

 

Søndag 20. mai. 2012
Vi møtes kl 12 på  parkeringsplassen ved Bestemorstranda i Bunnefjorden.

På siste medlemsmøte 15. mai i historielaget foredro Ole Rojahn om de hemmelighetsfulle terrassene. Allerede søndag, og før vegetasjonen skjuler det meste, skal vi på oppdagelsestur i Svartskog ved Bunnefjorden.

Vi skal med selvsyn se terrassene fra en kanskje flere tusenårig gammel bosettingsstruktur.

Egil Wenger fra Oppegård Historielag som skrev om funnet i Follominne i 2008 blir med på turen søndag.

Foredraget til Ole Rojahn åpnet helt nye perspektiver på hva som kan ligge skult under torv og vegetasjon og hva disse egentlig skjuler. Det er uklart hvor mange hundre oppbyggede terrasser funnet egentlig omfatter, men kanskje mer enn 300.
Tidsbergegninger viser at de muligens kan være helt tilbake fra perioden ca fra 800 f. Kf og frem til kanskje ca 400 e. Kf. Med andre ord de har vært der en stund, men hensikten og nytte i perioden er helt ukjent.
Det har ikke vært utgravninger som egentlig har avdekket mystikken i dette bosettingsområdet. Skeptikerne mener dette bare er gamle teltplasser…. vi får nå se da…. Det var vel ikke noe særlig telt og campingliv slik vi kjenner det for tusen år tilbake. Men kan vi få i gang en debatt som igjen fører til bevilgninger for utgravninger er det jo spennende.

Ole Rojahn publiserte dette enestående funnet i Follominne 1994, og i Follominne fra 1997 gir han et kulturhistorisk overblikk fra Oppegård.

 

Tirsdag 15. mai. Vi møtes på Waldemarhøy kl. 19
Her et glimt fra kveldens program:
Steinalderens hemmeligheter i Svartskog.

Ole Rojahn vil ta oss tilbake til steinalderperioden i vårt nærområde Svartskog. Han vil ”guide” oss gjennom et historisk meget interessante funn som trolig er enestående på nasjonalt nivå, dette blir spennende.

Tidlig i 90-årene avdekket Ole Rojahn og Øyvind Myrvoll under en utgravning en stor ansamling av hittil ukjentere terrasseliknende konstruksjoner under lag med jord og torv. Vi skal til  ”Sandbuktskogen”, området mellom Ingierstrand Bad og Hvervenbukta.

Et titalls arkeologer har vært på befaring i området, og ingen har sett liknende fenomen tidligere her i landet. Allerede i 1994 ble det registrert 149 terrasser og etter hvert ble det klart at det dreier ca om ca 300. Terrassene har dannet betydelig undring i det arkeologiske miljøet, og de er forsøkt bortforklart med campingplass. Siden det står store solide furutrær på ”campingplassene”, og som har en alder på ca 150 år, snakker vi om en tidsepoke godt før campingen fikk folket ut i frisk natur. Det finnes ikke kilder som kan forklare dette arkeologisk fenomenet, ikke i kartmateriale fra 1700-tallet, og heller ikke de ellers så nøyaktige beskrivelsene fra Ljansbrukets virksomheter. Størrelsen på terrassene er vekslende fra de største på ca 10 x 30 m og ned til ca 7-9 kvm. Noen steder plassert tett inntil hverandre, ofte ved siden av hverandre på rekke. Andre steder har terrenget bestemt plasseringen. Utgravning og kjerneboring avklarer at det trolig i sin tid har stått stolpebygninger på stedet. C14 datering peker mot før ca 200 f.Kr. og antakelsen går i retning av ca 800 f.Kr. til ca 400 e. Kr. Senere har området vært bruksområde på 600 til 700 tallet e.Kr. 


Merknad til nye E18

Her følger historielagets merknad til valg av trase gjennom Kråkstad og et lite glimt av utfordringene og paradoksene i saken.

Slik situasjonen er med fornminner i Kråkstadområdet spesielt og Ski generelt er det en utfordring å finne en trase for en motorvei som ikke vil komme til å skade gravplasser, fornminner og kulturminner. Kommunen er svært rikholdig hva gjelder gravplasser av forskjellige arter. Gravhaugene på grunn av sin form er lett å få øye på i terrenget samtidig som andre former for gravplasser ikke like lett åpenbarer seg. Valg av veitrase har nok vært en betydelig utfordring for veimyndighetene. Eksempelvis trase ”blå” går gjennom Prestegårdskogen med sitt betydelig felt med gravhauger og steinringer og fortsetter gjennom  et tilsvarende felt ved Glenne. Vi forstår at denne traseen og andre med tilvarende utfordringer i siste avgjørelse ikke ble valgt. Enkelte av trasealternativene ville også bety en betydelig omlegging og forsterkning av lokalveier og som igjen ville bety en utfordring for fornminner og kulturminner.  

Den endelige valgte trassen er kanskje den mest realistiske når man først skal bygge motorvei i området, men også denne traseen har utfordringer siden den går litt syd for Prestegårdskogen men ganske nær innpå en betydelig gravhaug. Området vest for Prestegårdskogen og østover mot Glennetjernet og videre har også tilsvarende utfordringer.

Og, - hva som ligger i bakken, overdekket med botanisk materiale gjennom hundrevis av år, vil bare vise seg når gravingen starter. På ett eller annet tidspunkt skal arkeologene ”finkjenne” området og det kan bli krevende men også interessant. Kanskje kommer det frem gjenstander, gravplasser, veifar og boplasser av viktighet som ellers ikke ville ha blitt kjent, så denne saken har paradokser i seg. Antakelig kan det ta tid før asfalten er kjøreklar… I tillegg kommer konflikten om jordvern.

Historielaget har vært i dialog med veimyndighetene med tanke på en prosess der skolebarn kan delta i noe av det arkeologiske arbeidet. Signaler fra Kråkstad skole er så langt positive til et samarbeide.

Til nå har vi fra historielagets side hatt en ok dialog med veimyndighetene, og vi oppfatter det dit hen at vi nyter en viss forståelse for våre synspunkter, men virkeligheten ligger ikke der før asfalten er på plass. Historielaget er ”konservative” i våre merknader og holder oss til begreper som bekymret og urolige for å holde en viss dialog med veimyndighetene.

Her følger den innsendte merknaden fra Ski Historielag:
Emne: ”E18 Akershus grense - Vinterbro, kommunedelplan med konsekvensutredning".

Svar på offentlig høring fra Ski Historielag.
E18 Akershus grense – Vinterbro, kommunedelplan med konsekvensutredning”.
Merknad fra Ski Historielag hva gjelder trasevalget alternativet er 3A-4.