Ski historiske konserter 19. april kl. 19.30

Ski historiske konserter 19. april kl. 19.30

Publisert av Arne Tungen den 13.04.23. Oppdatert 03.05.23.

Festsalen i Balke-senteret på Billerud gård på Toten – som maleren Peder Balke har dekorert med sine flotte veggmalerier - danner utgangspunktet for denne kammermusikkaftenen av de sjeldne. Den særegne fargepaletten som går igjen i Peder Balkes kunst inspirerte komponisten Morten Gaathaug til å skrive et kammermusikkverk for dype strykere. Hans strykekvartett nr. 9 med besetningen to bratsjer, cello og kontrabass ble urfremført i nettopp denne festsalen 15. september i fjor. Nå er ensemblet ute på turné, og de har lagt veien om Ski.

En annen stemme som spiller på den varme, mørke og intensive strykerklangen er Johannes Brahms, kjent som en av kammermusikkens høvdingeskikkelser. Strykekvintett nr. 2 i G-Dur opus 111 er skrevet i hans siste livsepoke og står som en hyllest til livet. Vi vil dele noen betraktninger rundt tidsånden Balke og Brahms levde i. Vi utforsker koblinger mellom visuell kunst og musikk og – hva er det som stadig berører oss i kunsten av de gamle mestrene?

I tillegg til komponist og forteller Morten Gaathaug vil du møte musikerne Joakim Røbergshagen og Julianna Okstad fiolin, Einy Langmoen og Angelika Karsrud bratsj, Ingvild N. Sandnes cello og Erlend Skei kontrabass. Alle er tilknyttet Orkester Innlandet, som har base på Gjøvik.