Borghild Holmsen, konsert og foredrag 12. sep 2023

Borghild Holmsen, konsert og foredrag 12. sep 2023

Publisert av Arne Tungen den 28.08.23. Oppdatert 29.08.23.
Borghild Holmsen revisited - et kosertforedrag om komponisten fra Vevelstad i Ski.
Tirsdag 12. september kl. 19.30 blir det konsert og foredrag om Borghild Holmsen i Rådhusteatrets foajé.

Borghild Holmsen (1865-1938) ble født på Vevelstad gård i Ski, som datter av proprietær Thorvald Holmsen og Jakobine Ludavika f. Ellefsen. Faren gikk senere konkurs, og familien måtte flytte til Kristiania, hvor Borghild fikk sin første musikkundervisning. Hun ble en meget dyktig og ettertraktet pianist, også internasjonalt, med det var komponist hun helst ville være.

Borghild Holmsen var en ambisiøs kvinne som våget seg inn på et felt vanligvis forbeholdt menn. Hun studerte samme sted som Grieg og Svendsen, og var den første som holdt en egen komposisjonsaften i Norge. Men hun fikk stadige avslag på stipender, og måtte livnære seg som pedagog og musikkanmelder. I Bergen ble hun Harald Sæveruds første pianolærer, og han kunne fortelle fornøyelige historier om henne.

Etter Griegs død fikk Borghild Holmsen ansvaret for å katalogisere dennes etterlatte papirer, som testamentarisk var overdratt til Bergen Offentlige Bibliotek. På konserten får vi høre om mer om Holmsens musikk og videre skjebne. Morten Gaathaug har gjort grundige undersøkelser om denne komponisten, og vil fortelle interessante detaljer fra hennes liv. Han har også funnet frem helt ukjent musikk, og tilrettelagt denne for framføring. Og hva var det forresten mellom henne og Edvard Munch?

Konserten er et  samarbeid mellom Ski historielag og Ski Historiske konserter.

Billettpris kr. 150.- pr. person

Medvirkende
Helene Wold, sang
Eileen Siegel, fiolin
Haldor Mæland, klaver

Morten Gaathaug, klaver og formidling

 

Her kan du lese mer om Borghild Holmsen.